stdClass Object ( [nazev] => [adresa_url] => [api_hash] => [seo_desc] => [jazyk] => [jednojazycny] => [barva] => modra [indexace] => 1 [obrazek] => 0001~~Cwt29gjRTcsv0vV3BwA.jpg [ga_force] => [cookie_force] => 1 [secureredirect] => [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8 [ga_account] => [ga_domain] => [ga4_account] => G-VKDBFLKL51 [gtm_id] => [gt_code] => [kontrola_pred] => [omezeni] => [pozadi1] => [pozadi2] => [pozadi3] => [pozadi4] => [pozadi5] => [robots] => [htmlheaders] => [newurl_domain] => 'phd.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '[cs]' [newurl_iduzel] => [newurl_path] => 1/50375/50376 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 50376 [platne_od] => 12.03.2024 18:13:00 [zmeneno_cas] => 12.03.2024 18:13:58.720234 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž [canonical_url] => [idvazba] => 57266 [cms_time] => 1711711955 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => stdClass Object ( [preloader] => Prosím čekejte... [logo_href] => https://www.vscht.cz/ [logo] => [logo_mobile_href] => https://www.vscht.cz/ [logo_mobile] => [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve [social_in_odkaz] => https://www.instagram.com/vschtpraha [social_fb_odkaz] => https://www.facebook.com/vscht [social_tw_odkaz] => https://twitter.com/vscht [social_yt_odkaz] => https://www.youtube.com/user/VSCHTPraha [intranet_odkaz] => https://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [paticka_mapa_odkaz] => http://www.vscht.cz/kontakt [paticka_budova_a_nadpis] => BUDOVA A [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb [paticka_budova_b_nadpis] => BUDOVA B [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor [paticka_budova_c_nadpis] => BUDOVA C [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky [paticka_budova_1_nadpis] => NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA [paticka_budova_1_popis] => [paticka_budova_2_nadpis] => STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON [paticka_budova_2_popis] => [paticka_adresa] => VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373
Datová schránka: sp4j9ch
Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum
VŠCHT Praha
na sociálních sítích [paticka_odkaz_mail] => mailto:Veronika.Popova@vscht.cz [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT → Web PhD [more_info] => více informací [aktualizovano] => Aktualizováno [autor] => Autor [social_in_title] => [social_fb_title] => [social_tw_title] => [social_yt_title] => [dokumenty_kod] => [dokumenty_nazev] => [dokumenty_platne_od] => [dokumenty_platne_do] => [stahnout] => [nepodporovany_prohlizec] => [hledani_nadpis] => hledání [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [zobraz_mobilni_verzi] => [den_kratky_5] => [archiv_novinek] => [novinky_servis_archiv_rok] => [novinky_kategorie_1] => [novinky_kategorie_2] => [novinky_kategorie_3] => [novinky_kategorie_4] => [novinky_kategorie_5] => [novinky_archiv_url] => [novinky_servis_nadpis] => [novinky_dalsi] => [den_kratky_6] => [den_kratky_0] => [social_li_odkaz] => [den_kratky_1] => [cookie-policy-title] => Nastavení cookies [cookie-policy-info] =>Vážíme si vašeho soukromí
Tyto webové stránky ukládají do vašeho prohlížeče soubory cookie, které jsou nezbytné ke správnému fungování tohoto webu (nezbytně nutné). S vaším souhlasem bude web používat i další soubory cookie pro účely anonymní analýzy návštěvnosti webu (analytické) a pro personifikaci reklamy (marketingové). Souhlas můžete kdykoliv odvolat nebo upravit otevřením nabídky „Nastavení cookies“ v dolní části webové stránky. Souhlas poskytujete VŠCHT Praha pro doménu vscht.cz včetně domén 3. řádu. Další informace najdete na stránkách Zásady ochrany osobních údajů a Zásady práce s cookies. [cookie-policy-necessary] => Nezbytně nutné [cookie-policy-necessary-text] => Tyto soubory cookie jsou nezbytné, aby webové stránky správně fungovaly, proto je nelze vypnout. [cookie-policy-analytics] => Analytické [cookie-policy-analytics-text] => K anonymní analýze návštěv a používání webových stránek používáme cookies pro webovou analýzu. [cookie-policy-functional] => Funkční [cookie-policy-functional-text] => Tyto soubory cookie umožňují webové stránce zapamatovat si váš jazyk a volby, které uděláte. Doporučujeme potvrdit, aby pro vás bylo používání webu příjemnější. [cookie-policy-button-accept-all] => Přijmout všechny [cookie-choose-handler] => Vlastní nastavení [cookie-choose-handler-send] => Uložit vlastní nastavení [cookie-reject-all-handler] => Přijmout pouze nezbytné [cookie-policy-button-customize] => Nastavení cookies [cookie-policy-marketing] => Marketingové [cookie-policy-marketing-text] => Tyto soubory cookie jsou používány k vyhodnocování reklamních kampaní a personalizaci reklam. [kalendar_nadpis] => Události pro doktorandy [cely_kalendar] => Celý kalendář [zobrazit_kalendar] => [zobrazit_vice_kalendar] => ) [poduzel] => stdClass Object ( [50378] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [50380] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 50380 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [50381] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 50381 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [50379] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 50379 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 50378 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [51163] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [51164] => stdClass Object ( [nazev] => Doktorské studium na VŠCHT Praha [seo_title] => Doktorské studium na VŠCHT Praha [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 51164 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [75736] => stdClass Object ( [nazev] => Onboarding [seo_title] => Onboarding [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Co je to onboarding?
Onboarding představuje klíčový adaptační proces pro nové zaměstnance, který jim umožňuje získat nezbytné znalosti, dovednosti a informace. Tento proces usnadňuje integraci nových členů do organizace a týmu a je přínosný zejména pro ty, kteří nastupují do společnosti poprvé. Rychlé a efektivní začlenění do pracovního prostředí hraje klíčovou roli v tom, jak brzy nový zaměstnanec dosáhne úspěchu ve své práci.
V kontextu soukromého sektoru je onboarding běžný, avšak v akademických institucích je často opomíjen. Toto platí zejména pro nové mladé výzkumníky (ECR), konkrétně doktorandy. Kvalitní onboardingové postupy mají vliv na jejich začlenění do organizace, na pochopení rolí a odpovědností v rámci jejich programu či na pohodu a schopnost úspěšně plnit své pracovní úkoly. Tato podpora je klíčová právě zejména v případě ECR v akademickém prostředí, kde nedostatečná podpora a nejistota mohou vést obzvláště na začátku doktorátu k pochybnostem, a dokonce i k předčasnému opuštění výzkumného projektu. Úspěšný onboarding významně přispívá k celkovému pohodlí a motivaci členů instituce, což je zásadní pro udržení jejich dlouhodobé angažovanosti v organizaci.
Aby byl dosažen maximální dopad onboardingových postupů, je klíčové zajistit, aby byly tyto postupy schváleny a podporovány nadřízenými.
VŠCHT Praha a onboarding
Ve spolupráci s PRIDE network (Professionals in Doctoral Education) vznikla pracovní skupina s cílem sepsat publikaci k onboardingu a zaměřit se vůbec poprvé na doktorandy a postdoky a jejich adaptační proces na univerzitě.
VŠCHT Praha nejprve provedla dotazníkové šetření s cílem zjistit povědomí o samotném onboardingu, zda a kolik lidí se s ním již setkalo a co by uvítali na akademické půdě. Po vyhodnocení dotazníku následovaly schůzky s personalisty z privátního sektoru s cílem ověřit, jak onboarding probíhá v soukromých společnostech a jak může VŠCHT Praha jejich know-how a zkušenosti využít. Sesbírané materiály a rozhovory s HR specialisty posloužily k vytvoření adaptačního plánu, který byl pilotován od září 2023 na celkem třech ústavech VŠCHT Praha. Výsledný adaptační plán, který je součástí této stránky, bude sloužit pro potřeby školitelů a nově nastoupivších doktorandů z VŠCHT Praha a zároveň bude publikován v rámci PRIDE network, aby na něm mohly stavět i další evropské univerzity.
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 75736 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /onboarding_cz [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [51210] => stdClass Object ( [nazev] => Zájemci o doktorské studium [seo_title] => Zájemci o doktorské studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 51210 [canonical_url] => //phd.vscht.cz/zajemci-o-phd [skupina_www] => Array ( ) [url] => /zajemci-o-phd [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [50300] => stdClass Object ( [nazev] => PhD Double Degree (DD) [seo_title] => PhD Double Degree (DD) [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => [obrazek] => 0002~~y0lMyi9KLMkvik9KTEs0MQYA.jpg [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>
VŠCHT Praha spolupracuje s partnerskými univerzitami v Evropě a nabízí společné doktorské studijní programy.
Double-Degree programy
Double degree programy jsou akreditované prezenční studijní programy probíhající od počátku na dvou partnerských univerzitách.
Studenti doktorského studia mají v rámci tohoto studia možnost vypracovat jednu disertační práci pod vedením školitelů z obou vysokých škol a získat diplomy obou institucí. Podmínkou pro udělení diplomů oběma institucemi je splnění studijních povinností předepsaných oběma partnerskými univerzitami v individuálním studijním plánu a úspěšná obhajoba dizertační práce před společnou komisí. Část disertační práce je vypracována během pobytu na zahraniční vysoké škole.Nabízené double degree programy
V současnosti je na VŠCHT Praha akreditovaných 8 doktorských programů na 4 fakultách. Všechny programy jsou akreditované v českém i anglickém jazyce.
FCHT
FTOP
FPBT
FCHI
Kontakty na VŠCHT Praha
Otázky k možnostem studia v akreditovaných double degree programech směřujte na kontaktní osoba u daného Double degree programu.
O záměru studovat Double Degree program informujte Mili Losmanovou z Oddělení pro výzkum a transfer technologií, která má Double degree na starosti.
Finance
Na pokrytí zvýšených nákladů spojených se studiem Double Degree programu je možné čerpat finanční podporu z mobilitních programů Zahraničního oddělení. Studium realizované ve spolupráci s univerzitami ve Francii je podporováno z Barrande Fellowhip Programme a v případě Spolkové republiky Německo pak z DAAD, nebo Bayhost.
Jaké jsou výhody
Kromě zvýšení atraktivity na trhu práce pro absolventy programu je v programu kladen důraz na výzkumnou činnost s možností vedení menších vědeckých skupin. Dochází ke zkvalitnění odborných jazykových znalostí a nabízí se zajímavé možnosti získání praxe – jsou zajištěny stáže u spolupracujících firem (např. Zentiva, Zeva, Contipro či Lonza Biotec), nebo odborně zaměřených ústavech AV ČR. V neposlední řadě pak program přináší podporu studentů včetně motivačních stipendií.
[urlnadstranka] => [iduzel] => 50300 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /phd-double-degree [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [51209] => stdClass Object ( [nazev] => Je třeba se přihlásit [seo_title] => Je třeba se přihlásit [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [obsah] =>Tato stránka je určena pouze pro akademickou obec VŠCHT Praha.
Pro přístup je třeba se přihlásit svým účtem do sítě VŠCHT Praha v pravém horním rohu na tomto webu.
Pokud se nemůžete přihlásit nebo si myslíte, že vidíte tuto stránku v důsledku chyby, ozvěte se na webmaster@vscht.cz.
[urlnadstranka] => [iduzel] => 51209 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Chyba 404
Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.
Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.
Děkujeme!
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 51163 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => dokumenty [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )DATA
stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Výpis vypsaných témat disertačních prací [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [submenuno] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [newurl_domain] => 'phd.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '/zajemci-o-phd/doktorske-programy/temata-disertacnich-praci/prace/druh/I/jazyk/cs/ustav/321' [newurl_iduzel] => [newurl_path] => 1/50375/50376/51163/51210/667/52779/63416 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 63416 [platne_od] => 16.02.2022 00:25:00 [zmeneno_cas] => 16.02.2022 00:25:10.947932 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž [canonical_url] => [idvazba] => 75599 [cms_time] => 1711712181 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => Array ( ) [poduzel] => stdClass Object ( [63417] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/prace?weburl=/zajemci-o-phd/doktorske-programy/temata-disertacnich-praci [urlwildcard] => cis-path [poduzel] => Array ( ) [api_suffix] => druh/I/jazyk/cs/ustav/321 [iduzel] => 63417 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) [html] =>Ústav sacharidů a cereálií
Exopolysacharidy produkované bakteriemi mléčného kvašení: izolace, struktura a hydrokoloidní vlastnosti
Garantující pracoviště: | Ústav sacharidů a cereálií |
Studijní program/specializace: | Chemie a technologie potravin ( výuka v českém jazyce ) |
Školitel: | doc. Mgr. Andrej Sinica, Ph.D. |
Anotace
Bakterie mléčného kvašení (BMK) jsou schopny produkovat exopolysacharidy (EPS) s hydrokoloidními vlastnostmi a prebiotickými účinky, což je zajímavé pro potravinářský průmysl. Plánovaná dizertační práce bude zaměřena na izolaci a charakterizaci EPS z kultivačních médií perspektivních kmenů BMK pomocí vhodných spektroskopických (FTIR, Raman, NMR), chromatografických (GC/FID, GC/MS, GPC) a dalších analytických metod. Nedílnou součástí dizertační práce bude také studium fyzikálních vlastností EPS pomocí termických a reologických metod. Kultivace vybraných kmenů BMK a studium prebiotické aktivity EPS bude probíhat ve spolupráci s Ústavem mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha.
Charakterizace přírodních surovin a produktů pomocí vibračních spektroskopických metod
Garantující pracoviště: | Ústav sacharidů a cereálií |
Studijní program/specializace: | Chemie a technologie potravin ( výuka v českém jazyce ) |
Školitel: | doc. Mgr. Andrej Sinica, Ph.D. |
Anotace
Metody vibrační spektroskopie v kombinaci s multivariační analýzou budou použity pro charakterizaci souborů modelových vzorků surovin různého původu, potravin a jejich složek (polysacharidů) a případně dalších produktů. Cílem práce bude vyvinout postupy pro třídění a hodnocení složení a kvality potravinářských surovin a produktů pomocí těchto metod včetně preparativních postupů a úprav vzorků. Závěry vibrační spektroskopie budou podloženy a porovnány se závěry získanými běžnými analytickými metodami.
Chromatografie technických cukerných roztoků
Garantující pracoviště: | Ústav sacharidů a cereálií |
Studijní program/specializace: | Chemie a technologie potravin ( výuka v českém jazyce ) |
Školitel: | prof. Ing. Zdeněk Bubník, CSc. |
Anotace
Moderní cukrovar produkuje vedle bílého cukru i další produkty jako je bioethanol, bioplyn, černý sirob či melasa, sušené řízky a hnojiva. Využívá k tomu celou řadu procesů počínaje extrakcí, epurací, evaporací a rafinací, tak návazných procesů jako jsou fermentace, destilace či separace na ionexech a molekulových sítech. Právě chromatografické procesy se využívají ke změkčování, odbarvování, vycukerňování či izolaci různých hodnotných látek jako např. betain. Tato práce bude zaměřena na frakcionaci meziproduktů cukrovarnictví použitím různých sorbentů a hledání optimálních podmínek chromatografické separace pro získávání sacharosy, betainu, barviva, solí a dalších hodnotných složek.
Nanočástice škrobu – příprava a aplikace
Garantující pracoviště: | Ústav sacharidů a cereálií |
Studijní program/specializace: | Chemie a technologie potravin ( výuka v českém jazyce ) |
Školitel: | doc. Ing. Evžen Šárka, CSc. |
Anotace
Nanočástice na bázi škrobu, které jsou v současnosti široce zkoumány, mohou být použity jako plniva a výztuž v polymerních kompozitech, nosiče pro aktivní transport léčiv, bariérové potahované materiály a stabilizátory v emulsích o/v. Přídavek nanokrystalů škrobu různého botanického původu do biodegradabilních plastů na bázi waxy (voskového) škrobu zlepšil bariérové a mechanické vlastnosti rezultujících materiálů. Doktorská práce je zaměřena na přípravu nanočástic škrobu a jejich potenciální využití.
Plodnice dřevních hub jako zdroj biologicky aktivních polysacharidů a triterpenoidů
Garantující pracoviště: | Ústav sacharidů a cereálií |
Studijní program/specializace: | Chemie a technologie potravin ( výuka v českém jazyce ) |
Školitel: | doc. Mgr. Andrej Sinica, Ph.D. |
Anotace
Práce bude zaměřena na studium plodnic dřevních hub zajímavých z hlediska obsahu biologicky aktivních složek. Jedná se především o polysacharidy buněčných stěn a triterpenoidy. Cílem práce bude izolace a purifikace vysoko- a nízkomolekulárních frakcí a také charakterizace struktury a složení obsažených biochemicky významných složek. Dále budou sledovány fyzikální vlastnosti a biologické aktivity izolovaných produktů.
Polysacharidy řas: izolace, strukturní analýza, biologické aktivity a aplikace
Garantující pracoviště: | Ústav sacharidů a cereálií |
Studijní program/specializace: | Chemie a technologie potravin ( výuka v českém jazyce ) |
Školitel: | doc. Mgr. Andrej Sinica, Ph.D. |
Anotace
Kultivací řas vzniká biomasa, která je potenciálním zdrojem biologicky aktivních látek, jakými jsou strukturní a zásobní polysacharidy, bílkoviny, polyfenoly, lipidy. karotenoidy apod. Plánovaná dizertační práce bude zaměřena na izolaci a charakterizaci strukturních polysacharidů a případně dalších biologicky aktivních metabolitů řas pomocí vhodných spektroskopických (FTIR, Raman, NMR), chromatografických (GC/FID, GC/MS, GPC, SEC) a dalších separačních metod. Protizánětlivá, imunomodulační, protirakovinné a další biologické aktivity vybraných polysacharidů budou testovány ve spolupráci s Ústavem biochemie a mikrobiologie VŠCHT Praha. Nedílnou součástí disertační práce bude i návrh využití získaných polysacharidů pro jejich aplikaci ve formě tenkých filmů a jejich charakterizace pomocí FTIR, DSC a stanovení pevnosti v tahu.
Separace a charakterizace frakcí žitného a pšeničného zrna s vysokým obsahem arabinoxylanů a jejich využití v lidské výživě
Garantující pracoviště: | Ústav sacharidů a cereálií |
Studijní program/specializace: | Chemie a technologie potravin ( výuka v českém jazyce ) |
Školitel: | doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D. |
Anotace
Arabinoxylany jsou přirozenými složkami některých anatomických částí žitných a pšeničných zrn a jejich koncentrace je proto vysoká v některých frakcích vznikajících během mlýnského zpracování. Tyto látky vykazují významné nutriční benefity jako složky vlákniny s funkcí prebiotik. Ve standardních i netradičních mlýnských procesech lze frakce obsahující vysoké koncentrace arabinoxylanů separovat buď ve vedlejších produktech povrchového opracování zrna před vlastním mletím (peeling, debranning), nebo v otrubnatých částicích postupně separovaných během vlastního dezintegračního procesu. Cílem této práce bude identifikovat frakce zrna s nejvyšším podílem arabinoxylanů separovaných pomocí různých mlýnských postupů. Dále pak navrhnout a ověřit postupy zpracování těchto frakcí pomocí hydrotermické úpravy či fermentace. Jako výsledek těchto postupů by měly být vyvinuty senzoricky atraktivní produkty s vysokou biologickou dostupností a polymerních a oligomerních arabinoxylanů s potenciálem využití jako zlepšujících přípravků při výrobě potravin cereálního původu nebo jako složek nutraceutik.
Separace, charakterizace a možnosti využití exopolysacharidů produkovaných bakteriemi obilných kvasů
Garantující pracoviště: | Ústav sacharidů a cereálií |
Studijní program/specializace: | Chemie a technologie potravin ( výuka v českém jazyce ) |
Školitel: | doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D. |
Anotace
Exopolysacharidy jsou produkovány některými kmeny bakterií mléčného kvašení přítomnými v kvasech chlebových i dalších obilovin a pseudoobilovin. Tyto látky vykazují nutriční benefity jako složky vlákniny. Zároveň však mají bakteriální exopolysacharidy velmi zajímavý technologický potenciál. Při výrobě běžného i jemného pečiva, ale zejména při výrobě bezlepkového chleba a pečiva se používají hydrokoloidy na bázi polysacharidů, které posilují, nebo, v případě bezlepkových výrobků, substituují viskoelastické vlastnosti pšeničného lepku a žitných glykoproteinů. Pšeničný lepek a žitné glykoproteiny poskytují pšeničným, žitným a pšeničnožitným těstům a pečivu jejich charakteristické vlastnosti, které jsou u bezlepkových výrobků obtížně nahraditelné. Výše uvedené hydrokoloidy, které se dnes jako přídatné látky pro bezlepkové směsi používají, jsou často cizorodé, případně modifikované polysacharidy zejména rostlinného původu. Exopolysacharidy produkované v kvasech mohou tyto látky v technologických aplikacích potenciálně zastoupit. Cílem práce je separovat a charakterizovat exopolysacharidy produkované vybranými kmeny bakterií mléčného kvašení vyskytujícími se v kvasech a posoudit jejich technologické vlastnosti a vliv na strukturu běžného i bezlepkového pečiva.
Struktura a vlastnosti galaktomannanů z luštěnin a netradičních rostlinných zdrojů
Garantující pracoviště: | Ústav sacharidů a cereálií |
Studijní program/specializace: | Chemie a technologie potravin ( výuka v českém jazyce ) |
Školitel: | doc. Mgr. Andrej Sinica, Ph.D. |
Anotace
Práce bude zaměřena na studium galaktomannanů z endospermu semen luštěnin a z netradičních rostlinných zdrojů zajímavých z hlediska využití v potravinářství a dalších oborech. Cílem práce bude izolace a purifikace galaktomannanů a také charakterizace jejich složení, stupně větvení a molekulové hmotnosti pomocí vhodných spektroskopických a separačních metod. Dále budou sledovány fyzikální vlastnosti těchto polysacharidů a možností jejich využití pro tvorbu filmů a gelů v kombinaci s dalšími hydrokoloidy.
Využití fyzikálně-chemických separačních metod pro purifikaci cukerných šťáv
Garantující pracoviště: | Ústav sacharidů a cereálií |
Studijní program/specializace: | Chemie a technologie potravin ( výuka v českém jazyce ) |
Školitel: | doc. Ing. Evžen Šárka, CSc. |
Anotace
Současné separační metody uplatňované při purifikaci cukerných šťáv jsou vystaveny tlaku na snižování nákladů a ekologické zátěže, způsobené zejména těžbou, dopravou a zpracováním nezbytné suroviny – vápence. V současné době jsou navrženy a uváděny do praxe nové separační metody a technologické postupy na principech recyklace použitých materiálů. Dizertační práce se zaměří na problematiku využití nových technologických postupů a separačních metod při purifikaci cukerných šťáv a jejich zhodnocení (ekonomické, ekologické). Budou zkoumány vztahy a závislosti z pohledu dosažené kvality a efektivity separace organických a anorganických sloučenin z cukerných šťáv.
Využití medicinálních hub v rámci reformulace pekařských výrobků
Garantující pracoviště: | Ústav sacharidů a cereálií |
Studijní program/specializace: | Chemie a technologie potravin ( výuka v českém jazyce ) |
Školitel: | doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D. |
Anotace
Medicinální houby jsou využívány v tradičním asijském léčitelství a jsou potenciálním zdrojem biologicky aktivních látek. Jde zejména o proteiny, polysacharidy, terpenoidy a polyfenoly. Jejich přídavek do receptury potraviny může navýšit její nutriční hodnotu a podpořit potenciální zdravotní účinek při její pravidelné konzumaci. Plánovaná dizertační práce bude založena na charakterizaci a stanovení obsahu nutričně významných složek hub rodu Hericium erinaceus nebo Pleurotus ostreatus (vláknina, proteiny, lipidické látky). Ke strukturní analýze polysacharidů budou využity spektroskopické, chromatografické a další separační metody. Biologické aktivity vybraných polysacharidů budou testovány ve spolupráci s Ústavem biochemie a mikrobiologie VŠCHT Praha. V rámci řešení dizertační práce budou navrženy a ověřeny postupy reformulace receptur slaných sušenek s přídavky hub rodu Hericium erinaceus nebo Pleurotus ostreatus nebo jejich extraktů. U vybraných pekárenských surovin a jejich směsí bude stanoveno složení, farinografická vaznost, sorpční profily pro posouzení vlastností a chování modelových směsí. U upečených reformulovaných sušenek s přídavky hub/extraktů hub bude stanovena jejich nutriční hodnota a senzorické vlastnosti. Trvanlivost sušenek bude určena dle skladovacích pokusů.