Prosím čekejte...
stdClass Object
(
    [nazev] => Doktorské studium na VŠCHT Praha
    [adresa_url] => 
    [api_hash] => 
    [seo_desc] => 
    [jazyk] => 
    [jednojazycny] => 
    [barva] => modra
    [indexace] => 1
    [obrazek] => 0001~~Cwt29gjRTcsv0vV3BwA.jpg
    [ga_force] => 
    [cookie_force] => 1
    [secureredirect] => 
    [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8
    [ga_account] => 
    [ga_domain] => 
    [ga4_account] => G-VKDBFLKL51
    [gtm_id] => 
    [gt_code] => 
    [kontrola_pred] => 
    [omezeni] => 
    [pozadi1] => 
    [pozadi2] => 
    [pozadi3] => 
    [pozadi4] => 
    [pozadi5] => 
    [robots] => 
    [htmlheaders] => 
    [newurl_domain] => 'phd.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '[cs]'
    [newurl_iduzel] => 
    [newurl_path] => 1/50375/50376
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 50376
    [platne_od] => 10.04.2024 23:55:00
    [zmeneno_cas] => 10.04.2024 23:55:14.959919
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž
    [canonical_url] => 
    [idvazba] => 57266
    [cms_time] => 1713554302
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => stdClass Object
        (
            [preloader] => Prosím čekejte...
            [logo_href] => https://www.vscht.cz/
            [logo] => logo VŠCHT
            [logo_mobile_href] => https://www.vscht.cz/
            [logo_mobile] => 
            [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve
            [social_in_odkaz] => https://www.instagram.com/vschtpraha
            [social_fb_odkaz] => https://www.facebook.com/vscht
            [social_tw_odkaz] => https://twitter.com/vscht
            [social_yt_odkaz] => https://www.youtube.com/user/VSCHTPraha
            [intranet_odkaz] => https://intranet.vscht.cz/
            [intranet_text] => Intranet
            [mobile_over_nadpis_menu] => Menu
            [mobile_over_nadpis_search] => Hledání
            [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky
            [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení
            [menu_home] => Domovská stránka
            [paticka_mapa_odkaz] => http://www.vscht.cz/kontakt
            [paticka_budova_a_nadpis] => BUDOVA A
            [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb
            [paticka_budova_b_nadpis] => BUDOVA B
            [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor
            [paticka_budova_c_nadpis] => BUDOVA C
            [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky
            [paticka_budova_1_nadpis] => NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA
            [paticka_budova_1_popis] =>  
            [paticka_budova_2_nadpis] => STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON
            [paticka_budova_2_popis] =>  
            [paticka_adresa] => VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum

VŠCHT Praha
na sociálních sítích [paticka_odkaz_mail] => mailto:Veronika.Popova@vscht.cz [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT Web PhD [more_info] => více informací [aktualizovano] => Aktualizováno [autor] => Autor [social_in_title] => [social_fb_title] => [social_tw_title] => [social_yt_title] => [dokumenty_kod] => [dokumenty_nazev] => [dokumenty_platne_od] => [dokumenty_platne_do] => [stahnout] => [nepodporovany_prohlizec] => [hledani_nadpis] => hledání [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [zobraz_mobilni_verzi] => [den_kratky_5] => [archiv_novinek] => [novinky_servis_archiv_rok] => [novinky_kategorie_1] => [novinky_kategorie_2] => [novinky_kategorie_3] => [novinky_kategorie_4] => [novinky_kategorie_5] => [novinky_archiv_url] => [novinky_servis_nadpis] => [novinky_dalsi] => [den_kratky_6] => [den_kratky_0] => [social_li_odkaz] => [den_kratky_1] => [cookie-policy-title] => Nastavení cookies [cookie-policy-info] =>

Vážíme si vašeho soukromí

Tyto webové stránky ukládají do vašeho prohlížeče soubory cookie, které jsou nezbytné ke správnému fungování tohoto webu (nezbytně nutné). S vaším souhlasem bude web používat i další soubory cookie pro účely anonymní analýzy návštěvnosti webu (analytické) a pro personifikaci reklamy (marketingové). Souhlas můžete kdykoliv odvolat nebo upravit otevřením nabídky „Nastavení cookies“ v dolní části webové stránky. Souhlas poskytujete VŠCHT Praha pro doménu vscht.cz včetně domén 3. řádu. Další informace najdete na stránkách Zásady ochrany osobních údajů a Zásady práce s cookies. [cookie-policy-necessary] => Nezbytně nutné [cookie-policy-necessary-text] => Tyto soubory cookie jsou nezbytné, aby webové stránky správně fungovaly, proto je nelze vypnout. [cookie-policy-analytics] => Analytické [cookie-policy-analytics-text] => K anonymní analýze návštěv a používání webových stránek používáme cookies pro webovou analýzu. [cookie-policy-functional] => Funkční [cookie-policy-functional-text] => Tyto soubory cookie umožňují webové stránce zapamatovat si váš jazyk a volby, které uděláte. Doporučujeme potvrdit, aby pro vás bylo používání webu příjemnější. [cookie-policy-button-accept-all] => Přijmout všechny [cookie-choose-handler] => Vlastní nastavení [cookie-choose-handler-send] => Uložit vlastní nastavení [cookie-reject-all-handler] => Přijmout pouze nezbytné [cookie-policy-button-customize] => Nastavení cookies [cookie-policy-marketing] => Marketingové [cookie-policy-marketing-text] => Tyto soubory cookie jsou používány k vyhodnocování reklamních kampaní a personalizaci reklam. [kalendar_nadpis] => Události pro doktorandy [cely_kalendar] => Celý kalendář [zobrazit_kalendar] => [zobrazit_vice_kalendar] => ) [poduzel] => stdClass Object ( [50378] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [50380] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 50380 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [50381] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 50381 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [50379] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 50379 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 50378 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [51163] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [51164] => stdClass Object ( [nazev] => Doktorské studium na VŠCHT Praha [seo_title] => Doktorské studium na VŠCHT Praha [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 51164 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [75736] => stdClass Object ( [nazev] => Onboarding [seo_title] => Onboarding [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Co je to onboarding?

Onboarding představuje klíčový adaptační proces pro nové zaměstnance, který jim umožňuje získat nezbytné znalosti, dovednosti a informace. Tento proces usnadňuje integraci nových členů do organizace a týmu a je přínosný zejména pro ty, kteří nastupují do společnosti poprvé. Rychlé a efektivní začlenění do pracovního prostředí hraje klíčovou roli v tom, jak brzy nový zaměstnanec dosáhne úspěchu ve své práci.

V kontextu soukromého sektoru je onboarding běžný, avšak v akademických institucích je často opomíjen. Toto platí zejména pro nové mladé výzkumníky (ECR), konkrétně doktorandy. Kvalitní onboardingové postupy mají vliv na jejich začlenění do organizace, na pochopení rolí a odpovědností v rámci jejich programu či na pohodu a schopnost úspěšně plnit své pracovní úkoly. Tato podpora je klíčová právě zejména v případě ECR v akademickém prostředí, kde nedostatečná podpora a nejistota mohou vést obzvláště na začátku doktorátu k pochybnostem, a dokonce i k předčasnému opuštění výzkumného projektu. Úspěšný onboarding významně přispívá k celkovému pohodlí a motivaci členů instituce, což je zásadní pro udržení jejich dlouhodobé angažovanosti v organizaci.

Aby byl dosažen maximální dopad onboardingových postupů, je klíčové zajistit, aby byly tyto postupy schváleny a podporovány nadřízenými.

VŠCHT Praha a onboarding

Ve spolupráci s PRIDE network (Professionals in Doctoral Education) vznikla pracovní skupina s cílem sepsat publikaci k onboardingu a zaměřit se vůbec poprvé na doktorandy a postdoky a jejich adaptační proces na univerzitě.

VŠCHT Praha nejprve provedla dotazníkové šetření s cílem zjistit povědomí o samotném onboardingu, zda a kolik lidí se s ním již setkalo a co by uvítali na akademické půdě. Po vyhodnocení dotazníku následovaly schůzky s personalisty z privátního sektoru s cílem ověřit, jak onboarding probíhá v soukromých společnostech a jak může VŠCHT Praha jejich know-how a zkušenosti využít. Sesbírané materiály a rozhovory s HR specialisty posloužily k vytvoření adaptačního plánu, který byl pilotován od září 2023 na celkem třech ústavech VŠCHT Praha. Výsledný adaptační plán, který je součástí této stránky, bude sloužit pro potřeby školitelů a nově nastoupivších doktorandů z VŠCHT Praha a zároveň bude publikován v rámci PRIDE network, aby na něm mohly stavět i další evropské univerzity.

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 75736 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /onboarding_cz [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [51210] => stdClass Object ( [nazev] => Zájemci o doktorské studium [seo_title] => Zájemci o doktorské studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 51210 [canonical_url] => //phd.vscht.cz/zajemci-o-phd [skupina_www] => Array ( ) [url] => /zajemci-o-phd [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [50300] => stdClass Object ( [nazev] => PhD Double Degree (DD) [seo_title] => PhD Double Degree (DD) [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] =>

 ◳ Purple and Yellow Travel Tri-fold Brochure (png) → (šířka 450px)

[ikona] => [obrazek] => 0002~~y0lMyi9KLMkvik9KTEs0MQYA.jpg [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

VŠCHT Praha spolupracuje s partnerskými univerzitami v Evropě a nabízí společné doktorské studijní programy.

Double-Degree programy

Double degree programy jsou akreditované prezenční studijní programy probíhající od počátku na dvou partnerských univerzitách.

Studenti doktorského studia mají v rámci tohoto studia možnost vypracovat jednu disertační práci pod vedením školitelů z obou vysokých škol a získat diplomy obou institucí. Podmínkou pro udělení diplomů oběma institucemi je splnění studijních povinností předepsaných oběma partnerskými univerzitami v individuálním studijním plánu a úspěšná obhajoba dizertační práce před společnou komisí. Část disertační práce je vypracována během pobytu na zahraniční vysoké škole.

Nabízené double degree programy

V současnosti je na VŠCHT Praha akreditovaných 8 doktorských programů na 4 fakultách. Všechny programy jsou akreditované v českém i anglickém jazyce.

FCHT

FTOP

FPBT

FCHI

 

Kontakty na VŠCHT Praha

Otázky k možnostem studia v akreditovaných double degree programech směřujte na kontaktní osoba u daného Double degree programu

O záměru studovat Double Degree program informujte Mili Losmanovou z Oddělení pro výzkum a transfer technologií, která má Double degree na starosti.

 

Finance

Na pokrytí zvýšených nákladů spojených se studiem Double Degree programu je možné čerpat finanční podporu z mobilitních programů Zahraničního oddělení. Studium realizované ve spolupráci s univerzitami ve Francii je podporováno z Barrande Fellowhip Programme a v případě Spolkové republiky Německo pak z DAAD, nebo Bayhost.

 

Jaké jsou výhody

Kromě zvýšení atraktivity na trhu práce pro absolventy programu je v programu kladen důraz na výzkumnou činnost s možností vedení menších vědeckých skupin. Dochází ke zkvalitnění odborných jazykových znalostí a nabízí se zajímavé možnosti získání praxe – jsou zajištěny stáže u spolupracujících firem (např. Zentiva, Zeva, Contipro či Lonza Biotec), nebo odborně zaměřených ústavech AV ČR. V neposlední řadě pak program přináší podporu studentů včetně motivačních stipendií.

[urlnadstranka] => [iduzel] => 50300 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /phd-double-degree [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [51209] => stdClass Object ( [nazev] => Je třeba se přihlásit [seo_title] => Je třeba se přihlásit [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [obsah] =>

Tato stránka je určena pouze pro akademickou obec VŠCHT Praha.

Pro přístup je třeba se přihlásit svým účtem do sítě VŠCHT Praha v pravém horním rohu na tomto webu.

 

Pokud se nemůžete přihlásit nebo si myslíte, že vidíte tuto stránku v důsledku chyby, ozvěte se na webmaster@vscht.cz.

[urlnadstranka] => [iduzel] => 51209 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Chyba 404

Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.

Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.  

Děkujeme!

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 51163 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => dokumenty [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

DATA


stdClass Object
(
    [nazev] => 
    [seo_title] => Výpis vypsaných témat disertačních prací
    [seo_desc] => 
    [autor] => 
    [autor_email] => 
    [obsah] => 
    [submenuno] => 
    [urlnadstranka] => 
    [ogobrazek] => 
    [pozadi] => 
    [newurl_domain] => 'phd.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '/zajemci-o-phd/doktorske-programy/temata-disertacnich-praci/prace/druh/I/jazyk/cs/ustav/322'
    [newurl_iduzel] => 
    [newurl_path] => 1/50375/50376/51163/51210/667/52779/63416
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 63416
    [platne_od] => 16.02.2022 00:25:00
    [zmeneno_cas] => 16.02.2022 00:25:10.947932
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž
    [canonical_url] => 
    [idvazba] => 75599
    [cms_time] => 1713554330
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => Array
        (
        )

    [poduzel] => stdClass Object
        (
            [63417] => stdClass Object
                (
                    [nadpis] => 
                    [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/prace?weburl=/zajemci-o-phd/doktorske-programy/temata-disertacnich-praci
                    [urlwildcard] => cis-path
                    [poduzel] => Array
                        (
                        )

                    [api_suffix] => druh/I/jazyk/cs/ustav/322
                    [iduzel] => 63417
                    [canonical_url] => 
                    [skupina_www] => Array
                        (
                        )

                    [url] => 
                    [sablona] => stdClass Object
                        (
                            [class] => api_html
                            [html] => 
                            [css] => 
                            [js] => 
                            [autonomni] => 0
                        )

                    [html] => 



    
        

Ústav mléka, tuků a kosmetiky

Modelování reologických vlastností fermentovaných mléčných výrobků..

Garantující pracoviště: Ústav mléka, tuků a kosmetiky
Studijní program/specializace: ( výuka v českém jazyce )
Školitel: doc. Ing. Jiří Štětina, CSc.

Anotace


Fermentované mléčné výrobky vykazují komplikované reologické chování nenewtonských kapalin, které je důležité jak pro inženýrské procesy při zpracování koagulátu, tak pro vnímání textury a její stabilitu jako důležitou složku jakosti těchto výrobků. Je přitom určeno komplexem faktorů zahrnující jak složení výrobku, použité startovací kultury, tak způsob a podmínky výroby a zpracování koagulátu. Cílem práce bude vytvoření modelu reodestruktivního a tixotropního chování fermentovaných mléčných výrobků zahrnující faktory složení suroviny, průběh prokysávání a podmínky mechanického namáhání koagulátu při jeho rozmíchávání. Model bude využit pro charakterizaci vlivu tvorby exopolysacharidů bakterií mléčného kvašení na vlastnosti výrobků.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha

Příprava bílkovinných koncentrátů z výlisků a extrakčních šrotů olejnin

Garantující pracoviště: Ústav mléka, tuků a kosmetiky
Studijní program/specializace: ( výuka v českém jazyce )
Školitel: doc. Ing. Jan Kyselka, Ph.D.

Anotace


Komerční výroba sójových extrakčních šrotů, bílkovinných koncentrátů a izolátů je příkladem moderní průmyslové separace proteinů, důraz je kladen na zachování funkčních vlastností bílkovin (texturní, emulgační, gelotvorné, pěnivost či schopnost vázat vodu a tuk), jejich stravitelnost, potlačení ztrát esenciálních aminokyselin i odstranění nežádoucích antinutričních sloučenin. Zpracování sójových bobů vyžaduje kondicionaci, odslupkování, vločkování, rozpouštědlovou extrakci technickým hexanem, desolventizaci extrakčních šrotů v toasteru, úpravu jejich finální vlhkosti a nezbytnou recyklaci organického rozpouštědla. Bílkovinné koncentráty vyrobené z extrakčních šrotů sóji luštinaté nalézají značné uplatnění v potravinářském a krmivářském průmyslu. Výlisky či extrudáty získané čistě mechanickou cestou ze semen řepky olejky a slunečnice roční jsou doposud druhotnou surovinou s uplatněním při výrobě krmiv a hnojiv. Valorizace takových surovin z obnovitelných zdrojů je žádoucí, neboť jsou zdrojem hodnotných bílkovin. Hlavním cílem disertační práce je koncentrace bílkovin suchou (mletí, aspirace) či mokrou (extrakce vodnými roztoky, ethanolem) cestou z olejnatých semen (případně kombinací mokré a suché cesty), se zaměřením na slunečnici roční a řepku olejku. Jako referenční materiál bude sloužit sója luštinatá, neboť přípravu extrakčních šrotů a bílkovinných koncentrátů ze sójových bobů považujeme za průmyslový standard. Bude optimalizován způsob koncentrace rostlinných bílkovin, výběr vhodného extrakčního činidla, modelování technologických experimentů v laboratorním měřítku a kvantitativní analýzu významných antinutričních sloučenin. Klíčové bude monitorování a zajištění zdravotní nezávadnosti finálních bílkovinných koncentrátů (riziko kontaminace patogenními mikroorganismy, rezidua inhibitorů trypsinu, fytátů a glukosinolátů).
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha

Složení povrchových kožních lipidů v závislosti na použití různých biologicky aktivních látek v kosmetických přípravcích

Garantující pracoviště: Ústav mléka, tuků a kosmetiky
Studijní program/specializace: ( výuka v českém jazyce )
Školitel: doc. Ing. Iveta Hrádková, Ph.D.

Anotace


Složení povrchových kožních lipidů je závislé na mnoha faktorech – věku, pohlaví, části těla, ale i použití kosmetických přípravků. Cílem práce bude monitorování složení kožních lipidů evropské populace v závislosti na věku, pohlaví a části těla odběru povrchových kožních lipidů. Dále budou vybrány biologicky aktivní látky, u kterých lze předpokládat vliv na složení povrchových kožních lipidů, tyto látky budou součástí kosmetického emulzního systému. Bude zkoumán vliv aktivních kosmetických látek na změnu složení povrchových kožních lipidů dobrovolníků po aplikaci na pokožku.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha

Vlastnosti nezákysových bakterií mléčného kvašení

Garantující pracoviště: Ústav mléka, tuků a kosmetiky
Studijní program/specializace: ( výuka v českém jazyce )
Školitel: doc. Ing. Šárka Horáčková, CSc.

Anotace


Při výrobě a zrání sýrů se uplatňuje široké konsorcium mikroorganismů, jehož nejvýznamnější složku tvoří bakterie mléčného kvašení (BMK). Používají se jednak jako zákysové a doplňkové kultury a jednak vstupují do procesu jako tzv. nezákysové BMK (NSLAB), které zahrnují převážně fakultativně heterofermentativní laktobacily a enterokoky. Vliv těchto bakterií je kmenově specifický a závislý na technologickém procesu a interakcích s ostatními mikroorganismy. Ze skupiny NSLAB lze vyselektovat nové kmeny s významnými funkčními vlastnostmi a využít jejich potenciál jako doplňkové kultury s pozitivním vlivem na zrání sýrů. Mohou ale také způsobovat vady sýrů (produkce plynu, biogenních aminů) či být přenositelem genů antibiotické (Atb) rezistence. Tato problematika je podrobněji popsána u definovaných kultur BMK, ale málo údajů je známo právě o rezistenci NSLAB. Náplní disertační práce bude izolace a charakterizace kmenů NSLAB ze syrového mléka, sýrů vyrobených ze syrového i pasterovaného mléka z hlediska funkčních (technologických, protektivních a probiotických) charakteristik, Atb rezistence a dalších. Bude posouzeno riziko NSLAB jako potenciálního rezervoáru genů Atb rezistence. Vhodné kmeny BMK se zdokumentovanými vlastnostmi budou uloženy v České sbírce mlékárenských mikroorganismů Laktoflora a jejich aktivita bude ověřena v pokusných výrobách sýrů.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha

Vliv interakce rostlinných a mléčných bílkovin na vlastnosti hybridních alternativ mléčných výrobků.

Garantující pracoviště: Ústav mléka, tuků a kosmetiky
Studijní program/specializace: ( výuka v českém jazyce )
Školitel: doc. Ing. Jiří Štětina, CSc.

Anotace


V současné době je novým trendem konzumace potravin odklon od živočišných produktů. Rostlinné alternativy mléčných výrobků mají ovšem často nevyhovující nutriční i senzorické vlastnosti. Pro řadu konzumentů proto mohou být přijatelnější tzv. hybridní potraviny, které jsou tvořeny živočišnými a rostlinnými složkami ve vhodném poměru s cílem optimalizovat nutriční a senzorickou hodnotu výrobku. V práci bude sledován vliv interakcí rostlinných a mléčných bílkovin na technologické vlastnosti směsné suroviny, jako například na emulgační vlastnosti, tvorbu gelu a koloidní stabilitu či texturu hybridního výrobku. Poznatky budou využity pro návrh technologie hybridní alternativy sýra.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha

Využití membránových procesů při zpracování syrovátky.

Garantující pracoviště: Ústav mléka, tuků a kosmetiky
Studijní program/specializace: ( výuka v českém jazyce )
Školitel: doc. Ing. Ladislav Čurda, CSc.

Anotace


Syrovátka obsahuje téměř polovinu sušiny původního mléka. Její efektivní zpracování v relativně malém měřítku pro potravinářské využití je stále problematické. Zejména kyselá syrovátka představuje kvůli vysokému obsahu solí a kyseliny mléčné obtížně zpracovatelný vedlejší produkt výroby tvarohů a některých jogurtů se zvýšeným obsahem bílkovin. Také při zpracování sladké syrovátky vznikají často další vedlejší produkty s omezeným využitím. Cílem práce je navrhnout postup zpracování syrovátky se zaměřením na aplikaci pro potravinářské účely a minimalizaci nebo využití odpadních proudů. Kromě membránových procesů se předpokládá i možnost enzymové modifikace bílkovin nebo laktosy.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha
) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => druh/I/jazyk/cs/ustav/322 )

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum

VŠCHT Praha
na sociálních sítích
zobrazit plnou verzi