Chemie a technologie potravin
Doktorský program,
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Cílem studijního programu je připravit vysoce kvalifikované odborníky schopné samostatné vědecké práce založená na jejich kvalitních teoretických znalostech a předchozích zkušenostech se samostatným řešením dílčích výzkumných problémů v oblasti potravinářské chemie a potravinářské technologie. V průběhu studia si posluchači zejména komplexně rozšíří své teoretické znalosti chemických, biologických, inženýrských a ekonomických disciplín. Nedílnou součástí je vývoj nových technických (inženýrských) řešení technologických procesů a dále na získání praktických zkušeností a dovedností v oblasti řízení a metodologie technologického výzkumu. Během studia by studenti měli prokázat schopnosti samostatné vědecké práce od studia literatury přes návrh postupu práce až k její realizaci v laboratoři včetně zpracování výsledků v podobě odborného článku. Neméně důležitým cílem je zvyšování jazykové vybavenosti studentů. Dalším cílem je získání základních manažerských dovedností tím, že jsou součástí týmů vedených zkušenými a respektovanými odborníky, a jsou zapojeni do projektů, které tyto týmy řeší. Současně doktorandi po dobu studia vedou malý tým studentů bakalářských a magisterských studijních programů a sami předkládají návrhy vědeckých projektů do Interní grantové agentury VŠCHT Praha a stávají se jejich řešiteli. UplatněníAbsolvent programu je plně kvalifikován pro obsazení vedoucí pozice v oblasti návrhu, vývoje a optimalizace potravinářské technologií, stejně tak jako pro řízení potravinářských provozů, distribuci a uplatnění potravinářských výrobků na trhu ve vazbě na potřeby výživy člověka. Ve své činnosti je schopen posoudit dopady těchto činností na životní prostředí a na zpracování biologických odpadů. Mohou zastávat řídící pozice ve výzkumu, vývoji, výrobě, kontrole a projekci v komerčních institucích, respektive orgánech státní správy. Vzhledem k širokému pojetí odbornosti jsou připraveni nejen na profesionální působení ve své specializaci, ale také na snadnou adaptaci k případnému působení v dalších technologických a přírodovědných oborech. Detaily programu
Vypsané disertační práce pro rok 2025/26Rafinace a koncentrace olejů s vysokým obsahem kyseliny eikosapentaenové a dokosahexaenové
AnotaceKyseliny eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA) jsou významné polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) řady ω-3, které se liší délkou uhlovodíkového řetězce a počtem dvojných vazeb v all-cis uspořádání. Jedná se o důležité prekurzory eikosanoidů (C20), dokosanoidů (C22) a také elovanoidů (C26 – C40). Tato skupina oxylipinů ovlivňuje agregaci krevních destiček (tromboxany), vazokonstrikci a vazodilataci (prostaglandiny), prozánětlivé působení (např. cysteinyl-LTE4), rezoluci zánětu (resolviny, maresiny a protektiny) a další. Kvalita komerčních výrobků s vysokým obsahem EPA a DHA je různá, neboť obsahují odlišný obsah polohových a geometrických izomerů polynenasycených mastných kyselin a také primární a sekundární oxidační produkty PUFA. Cílem práce bude technologická koncentrace PUFA a laboratorní či poloprovozní rafinace olejů s vysokým obsahem EPA a DHA. Dále bude zkoumána kvalita komerčních doplňků stravy s vysokým obsahem EPA a DHA. Prostředky organické syntézy umožní přípravu doposud nepopsaných derivátů PUFA včetně jejich oxidovaných forem a geometrických či polohových izomerů.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha
|
Nacházíte se: VŠCHT → Web PhD → Zájemci o doktorské studium → Doktorské studijní programy a vypsaná témata prací → Detail programu
Aktualizováno: 6.1.2022 11:28, Autor: Jan Kříž