idvazba: 78753
šablona: stranka
čas: 6.6.2023 05:31:10
verze: 5316
uzivatel:
remoteAPIs: https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/program?weburl=/home/pro-doktorandy/nabidka-predmetu
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
idvazba: 78753
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'phd.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/home/pro-doktorandy/nabidka-predmetu/program/22330/AD303'
iduzel: 65654
path: 1/50375/50376/51163/51164/17704/65652/65654
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW
![]() |
Food Chemistry and Technology
Doktorský program,
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
The aim of the study programme is to train highly qualified experts capable of independent scientific work based on their high-quality theoretical knowledge and previous experience with independent solutions to partial research problems in the fields of food chemistry and food technology. In particular, during their studies, students will comprehensively expand their theoretical knowledge of chemical, biological, engineering, and economic disciplines. An integral part of work in these fields is the development of new technical (engineering) solutions for technological processes and the acquisition of practical experiences and skills in the fields of management and the methodologies of technological research. During their studies, students in the programme should demonstrate their ability to conduct independent scientific research, based on studying academic literature, including the design of work processes and their implementation in the laboratory as well as the processing of results in the form of a professional scholarly article. An equally important goal of the programme is improving students' language skills. Another goal is to acquire basic managerial skills by being part of teams led by experienced and respected professionals and involvement in the projects that these teams solve. At the same time, doctoral students in the programme will lead a small team of students in bachelor and master degree programmes and submit proposals for scientific research projects to the UCT Prague’s Internal Grant Agency as principle investigators (PIs) of eventual projects. UplatněníGraduates of the programme are fully qualified for leading positions related to the design, development, and optimization of food technologies as well as the management of food operations and, with an eye towards human nutrition needs, the distribution and launching of food products on the market. In their future activities, graduates will be able to assess the impacts of these activities on the environment, and on the treatment of biological waste. Graduates will be qualified to hold managerial positions in research, development, production, control, and design at commercial institutions or state (governmental) administrative bodies. Due to their broad range of expertise, graduates will be prepared not only for professional work in their area of specialization, but also will be able to easily adapt to possible employment in other technological and scientific fields. Detaily programu
Vypsané disertační práce pro rok 2023/24Antioxidační soustavy pro lipidické kosmetické přípravky
AnotaceV posledních letech ve vývoji kosmetických přípravků dochází k odklonu od syntetických emolientů na bázi neobnovitelných surovin a také od tradičních syntetických konzervantů. Tím významně rostou nároky na antioxidační systém.Cílem práce bude navržení antioxidačního systému pro emolienty na bázi obnovitelných surovin, zjištění vzájemného efektu jednotlivých antioxidantů a v optimálním případě využití synergismu antioxidantů pro ochranu lipidů. Následně sledování penetrace antioxidantů do jednotlivých vrstev pokožky in vitro.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha
Bezpečnost potravin - kontaminace z materiálů pro kontakt s potravinami
AnotacePráce bude zaměřena na identifikaci a kvantifikaci vybraných kontaminantů vyskytujících se v materiálech pro kontakt s potravinami a na stanovení jejich migrace do potravin. Součástí práce bude i vývoj analytických metod jejich stanovení a posouzení zdravotního rizika vyplývajícího z nálezů kontaminujících látek.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha
Polysacharidy exotických rostlin: složení, struktura a biologické aktivity
AnotacePráce bude zaměřena na studium polysacharidů exotických rostlin zajímavých z hlediska obsahu biologicky aktivních složek. Jedná se především o pektinové látky a hemicelulosy buněčných stěn. Cílem práce bude izolace a purifikace polysacharidových frakcí a také charakterizace struktury, složení a molekulové hmotnosti těchto polysacharidů. Dále budou sledovány fyzikální vlastnosti a biologické aktivity zvolených polysacharidů.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha
Struktura a vlastnosti galaktomannanů z luštěnin a netradičních rostlinných zdrojů
AnotacePráce bude zaměřena na studium galaktomannanů z endospermu semen luštěnin a z netradičních rostlinných zdrojů zajímavých z hlediska využití v potravinářství a dalších oborech. Cílem práce bude izolace a purifikace galaktomannanů a také charakterizace jejich složení, stupně větvení a molekulové hmotnosti pomocí vhodných spektroskopických a separačních metod. Dále budou sledovány fyzikální vlastnosti těchto polysacharidů a možnosti jejich využití pro tvorbu filmů a gelů v kombinaci s dalšími hydrokoloidy.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha
Účinek termopasterace a termosterilace na mikrobiální stabilitu konzervárenských výrobků
AnotaceTechnologické postupy využívající účinků termopasterace a termosterilace používané v konzervárenském průmyslu nejsou vždy dostatečné zejména pro eliminaci některých zdravotně i technologicky nežádoucích termorezistentních mikroorganismů. Jejich odolnost vůči působení vysokých teplot se dá charakterizovat 'D' a 'z' hodnotami. V minulosti byly tyto inaktivační parametry zjišťovány v modelových systémech potravin na bázi tekutých kultivačních médií, nikoli však v reálných pevných potravinách, jak by bylo vhodnější. Disertační práce je zaměřena na zjištění teplotních charakteristik ('D' a 'z' hodnot) pro vybrané mikroorganismy izolované z pasterovaných nebo sterilovaných průmyslově vyrobených konzervárenských výrobků. Další oblastí zájmu je subletální poškození mikroorganismů během tepelných procesů s následnou reparační (případně i resuscitační) schopností částečně poškozených buněk v prostředí bohatém především na bílkoviny, hořečnaté a manganaté ionty, s využitím moderních i klasických detekčních metod. Cílem práce je předložit inovovaný komplex teoretických znalostí a experimentálních výsledků pro hodnocení mikrobiální stability tepelně ošetřených konzervárenských výrobků při jištění jejich zdravotní mikrobiologické bezpečnosti, technologické nezávadnosti a standardní jakosti.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha
|